luni, 14 ianuarie 2013

In aceasta seara vam pregatit niste papanasi asa ca va invit si pe voi la o portie.
Ingrediente pentru 8-9 papanasi:
- 500g branza de vaci
- 2 oua daca sunt mici sau unul daca e mare
- o priza de sare
- ½ pliculet praf de copt
- faina cat incape (10 linguri maxim, in functie de cat ia branza)
- 2 pliculete zahar vanilat
Punem totul intr-un castron si amestecam bine, pana avem o compozitie omogena. Acuma la partea cu faina, nimic nu ma enerveaza mai mult la o reteta decat sa vad scris in dreptul fainii “cat cuprinde”, dar de data asta asa e, pentru ca punem faina in functie de cat de apatoasa este branza de vaci. Eu am pus fix 8 linguri de faina si am folosit o branza de vaci de la tara, care nu lasa deloc zer. Ideea e ca la final, compozitia nu trebuie sa se lege de mana, dar nu puneti prea multa faina, papanasii vor fi foarte tari. O data ce ati ajuns la compozitia perfecta, nu ramane decat sa -modelati bile de branza, de marimea unei mingi de golf si pentru fiecare bila mare, facem o biluta care va fi capacul ei. Apoi facem cate o gura in fiecare bila de branza, folosind coada unei linguri de lemn date prin faina. Apoi nu ne ramane decat sa prajim papanasii la foc mediu, in ulei incins, pana se rumenesc frumos pe ambele parti si sa ii scoatem pe hartie, pentru a absorbi excesul de ulei.
La final am pus pe fiecare papanas o lingura doua de smantana buna buna si cam tot pe atata dulceata. Acum, la capitolul dulceata, treaba se complica. Din punctul meu de vedere, cea mai potrivita dulceata pentru papanasi este cea de fructe de padure, afine, mure, zmeura, capsuni. Si in acest scop, eu am facut o dulceata ad-hoc, din fructe de padure congelate: am pus 1 kg fructe, 700g zahar, 2 linguri zeama de lamaie si miezul de la ¼ pastaie de vanilie si le-am pus in masina de paine, la programul pentru gem. Si a iesit o nebunie, mai buna decat orice dulceata din magazin..
Numai ca eu dulceata de data aceasta am facut din capsuni congelate o nebunie asa ca nu ratati aceasta minunata reteta
Pofta buna!


Niciun comentariu: