joi, 10 ianuarie 2013

Twix


 

                   Twix

Ingrediente pentru biscuite: - 120g unt la temperatura camerei + 1 lingura unt pt ungerea tavii
- 120g zahar tos
- 220 g faina
- ½ lingurita sare
- ½ lingurita extract de vanilie

Mai intai incingem cuptorul la 180°C, ungem cu unt si tapetam cu hartie de copt o tava de 20x30cm. Batem cu mixerul untul si zaharul, la viteza medie, vreo 5 minute asa, sau pana avem o spuma. Adaugam si faina, sarea si vanilia si amestecam pana avem un alut tare.
Punem aluatul in tava pregatita si il apasam cu degetele, intr-un strat uniform
Coacem 10-12 minute sau pana biscuitele e usor rumenit. Nu coaceti mai mult, pentru ca biscuitele devine foarte casant si nu mai puteti taia batoanele. Lasati biscuitele sa se raceasca pana pregatim caramelul.

Ingrediente pentru stratul de caramel: - 500g caramele cu lapte (cantarite dupa ce l-am scos din hartia in care au fost ambalate)
- 3 linguri frisca lichida sau smantana pentru gatit
Intr-o tigaie cu fundul gros incingem smantana dulce, apoi punem caramelele
Amestecam des, pana caramelele se topesc si amestecul incepe sa clocoteasca. Cu cat il lasam mai mult pe foc, cu atat caramelul, o data intarit, va fi mai tare.
Cand toate caramelele sunt topite, turnam amestecul in tava, peste biscuite si il nivelam cu o spatula. Dam la rece cel putin 2-3 ore inainte de a taia batoanele.
Dupa ce a trecut timpul de asteptare, scoatem tava de la rece si o lasam sa revina la temperatura camerei, altfel nu putem taia batoanele. Taiem batoane subtiri, cam de un deget grosime si tot de un deget lungime…hai, ca stiti voi cam cat de lungi/late sunt in general batoanele Twix, nu?
Urmeaza sa topim 500g ciocolata cu lapte (eu am folosit tableta cu lapte, de menaj, Codruta cred ca ii zice, daca nu ma insel) la baie de abur. Atentie la topitul ciocolatii: punem o oala ½ plina cu apa pe foc, deasupa asezam un vas de sticla termorezistent, cum e vasul yena. In el punem ciocolata si o data ce incepe sa se topeasca, dam focul la minim si topim ciocolata prin amestecare continua cu lingura, nu lasam ciocolata singura in vas, ca nu se topeste cu ajutorul lui bunul Dumnezeu, ci numai cu ajutorul nostru. Altfel riscati sa ardeti bunatate de juma de kil de ciocolata. Buuuun, o data ciocolata topita tragem de pe foc, NU o lasati in continuare pe sursa de caldura, ci o asezati pe blatul de lucru si dati fiecare baton prin ciocolata.
Cel mai simplu si mai simplu e sa folositi 2 furculite pentru a intoarce batoanele, furculitele se ancoreaza in stratul de caramel si batoanele voi fi foarte usor de manuit. Le scoateti apoi pe o hartie de copt, avand grija sa le asezati cu stratul de biscuite in jos. Dupa ce se intareste complet ciocolata, taiem cu grija, cu un cutit foarte ascutit excesul de ciocolata de pe margini.
Si gata eu va doresc sa aveti pofta si spor la treaba.

2 comentarii:

gabriela spunea...

felicitari si tine-o tot asa :*

Unknown spunea...

Multumesc frumos sa dea dumnezeu!